2017/10/19

Зміни заради майбутнього: децентралізація

Децентралізація влади це той процес у нашій державі, що називають незворотнім. 

Від розуміння реформи та правильного її впровадження залежать житейські будні українців: освіта дітей, медичне обслуговування, надання адміністративних послуг, працевлаштування, платоспроможність…. устрій держави. 
Саме тому Виноградівська центральна районна бібліотека, як своєрідний інформаційний рупор пропонує жителям району бути в курсі – знати більше, вчергове зібравши  людей до вивчення теми децентралізації.  Захід під назвою «Юридичні аспекти децентралізації влади» відбувся 19 жовтня 2017-го.
Учасниками інформаційного марафону стали депутати міської ради, підприємці, бібліотекарі, члени громадських організацій, місцеві жителі.
Правові аспекти пояснював юрист Мілан Чейпеш. У формі презентації молодий спеціаліст доступно та розлого представив низку законів щодо проведення реформи децентралізації. Зокрема, він закцентував свою увагу на тому, що прийняті закони вирішать чимало проблемних питань, сприятимуть діяльності  як громад загалом, так і посадових осіб.

«Та разом з тим,  будь-які закони потребують вдосконалення,  – зауважив  фахівець, – і тому ми, юристи, не можемо дати чіткої відповіді на питання, що закономірно виникають в процесі впровадження реформи. Певно час, проблеми та їх рішення зорієнтують, як правовиків,  так  і чиновників, так і законотворців…»

Понад годину учасники заходу диспутували  на різні варіації реформи, дійшли згоди в тому, що, так чи інакше, країні потрібні зміни. Як зауважив Святослав Гал, директор міського будинку культури, депутат міськради:

«Через децентралізацію держава дає можливість бідним населеним пунктам до саморозвитку, бо об’єднавшись  спроможність ОТГ залежатиме від кожного окремо і водночас від всіх загалом. Тобто,  це шанс бути собі господарями».

Окрім тематичних заходів у бібліотеці, відвідувачі мають можливість ознайомитись з інформаційною виставкою «Децентралізація – зміни заради майбутнього».

Довідково:
Виноградівська ЦРБ в партнерстві з БФ «Центр громадських ініціатив» «розпочала цикл  просвітницько-інформаційних заходів «Децентралізація. Поінформованість. Бібліотека».

Інформаційна сесія «Децентралізація реформа на добробут» для бібліотечних працівників  та громадських активістів району  пройшла 5 жовтня 2017-го.
Серед ряду  піднятих питань були:
·         адміністративно-територіальна реформа, як основа децентралізації влади;
·         що таке децентралізація влади та адміністративно-територіальна реформа;
·         у чому суть реформи;
·         як втілюється реформа децентралізації в регіонах;
·         яким чином реформа децентралізації торкається бібліотек та інших державних закладів…

Наступні два заходи буде  проведено 2 та 16 листопада.
Їх реалізація відбувається в  рамках проекту USAID «Розробка курсу на зміцнення місцевого самоврядування в Україні» (PULSE), що виконується Асоціацією міст України у партнерстві з Радою міжнародних наукових досліджень та обмінів (IREX) за фінансової підтримки Агентства США з міжнародного розвитку (USAID).






Виноградівська ЦРБ


Немає коментарів:

Дописати коментар