2017/02/23

Комунальні тарифи 2017

Попри гучні заяви уряду, що для підвищення тарифів на житлово-комунальні послуги в Україні у 2017 році немає жодних економічних підстав, у Нацкомісії з регулювання енергетики та комунальних послуг інше бачення ситуації.
Так, уже з 1 лютого в Україні зросли тарифи на електроенергію для підприємств та організацій, а через місяць повинні підвищитись і для населення. Окрім цього, збільшиться вартість водопостачання та водовідведення для всіх споживачів.
Що відбувається з тарифами на Закарпатті та скільки тепер платитимуть краяни за комунальні послуги, повідомляє «Карпатський об’єктив».
Ціни на світло, воду, газ – угору
З 1 березня 2017 року зросте вартість електроенергії для населення. Як повідомили нам у «Закарпаттяобленерго», з весни залишиться всього два блоки тарифів. Електроенергія, яка споживатиметься до 100 кВт, коштуватиме
90 коп. за 1 кВт/год., понад 100 кВт – 1,68 за 1 кВт/год. Усі споживачі сплачуватимуть однакову ціну за електроенергію, незалежно від того, де вони проживають. Зазначимо, що це мало би бути останнє підвищення тарифів, яке Нацкомісія передбачила в рамках поетапного наближення тарифів до ринкового рівня, про яке йдеться в Постанові цього органу № 220 від 26 лютого 2015 року.Утім нові ціни встановлять не тільки на електроенергію. Новий тариф на воду отримали 52 «Водоканали» України. Обласний центр Закарпаття не став винятком. Уже з 1 березня на ужгородців чекатиме новий тариф на воду.«25 січня цього року відбулося засідання Національної комісії з регулювання енергетики та комунальних послуг, на якому було прийнято проект постанови щодо коригування тарифу на водопостачання та водовідведення до рівня економічно обґрунтованих, – розповідає директор КП «Водоканал м. Ужгорода» Станіслав Карташов.  – Ми були одними із тих водоканалів, які брали участь у цьому спільному проекті постанови. Планові цифри, які вже попередньо погоджені Нацкомісією, становлять: з використанням внутрішньобудинкових мереж – 18 грн 21 коп., без їхнього використання – 17 грн 29 коп. Утім з 1 лютого цього року набула чинності відкоригована галузева угода, згідно з якою коефіцієнт із заробітної плати для комунальних підприємств буде підвищений. Тому наразі ми даємо на перерахунок тариф, що був попередньо озвучений. І можливо, ціна на воду буде дещо змінена». Що стосується самої постанови, то за неї голосуватимуть приблизно у 20-х числах лютого, а відтак вона буде опублікована в «Урядовому кур’єрі». Тож уже з 1 березня 2017 року споживачі платитимуть за воду по-новому. Як відомо, тариф на водопостачання залежить від багатьох факторів, починаючи від цін на енергоносії й закінчуючи затратами підприємства: зміни цін на паливно-мастильні матеріали, реагенти, коегулянти. Тож, як повідомляє НКРЕКП, перегляд тарифів відбувся для всіх підприємств, аби він став економічно обґрунтованим.

Окрім електроенергії та води, очікуються зміни і в системі газопостачання. З 1 квітня 2017 року в Україні має запрацювати ринок природного газу для населення, тобто кожен зможе обирати собі надавача цієї послуги. А це перш за все означає, що регульованої ціни на газ не буде. Утім експерти стверджують: вартість газу для населення зросте.

Немає коментарів:

Дописати коментар