2016/11/11

Закарпатцям розповіли, як утеплити власні будинки та отримати компенсацію від держави
Так звані «теплі» кредити відновили роботу в Україні і тепер кожен українець, котрий бажає утеплити власну домівку та зменшити витрати енергоресурсів, має можливість отримати чималу компенсацію витрачених коштів за рахунок державного бюджету.
Про це у четвер, 13 жовтня, розповіла Тетяна Бойко, координатор житлових програм Громадянської мережі ОПОРА«Наразі всі три кредити працюють по всій території країни.

Cуть «теплих» кредитів полягає в тому, що держава компенсує громадянинові частину витрачених на придбання обладнання та матеріалів коштів. Зокрема, компенсації різняться наступним чином.
 На придбання «негазових» котлів – 20% (але не більше 12 тисяч гривень на одну квартиру).
На придбання енергоефективного обладнання та матеріалів – 40% (але не більше 10 тисяч гривень на одну квартиру). При цьому, для людей, котрі оформили субсидії, відсоток компенсації автоматично підвищується до 70%.
Окрім того, компенсуються витрати на придбання енергоефективного обладнання та матеріалів на суму до 12 тисяч гривень.
Важливим моментом у цьому питанні наразі залишається створення ОСББ, оскільки жителям багатоквартирних будинків подібні кредити можна отримати тільки за такої умови.
Загалом «теплі» кредити можна використати на придбання наступних матеріалів та обладнанн: радіатори опалення, регулятори температури (в тому числі автоматичні), вікна та балконні двері з енергозберігаючим склом (окрім однокамерних) вузли обліку води (гарячої та холодної), зокрема засоби вимірювальної техніки (прилади обліку, лічильники), багатозонний (багатотарифний) лічильник (прилади обліку) електричної енергії.

Отримати такі кредити можна в Ощадбанку, Украгазбанку, Украексімбанку. Відсоткова ставка сягає до 23%.

Немає коментарів:

Дописати коментар