2015/09/09

Стартувала виборча компанія

5 вересня, в Україні стартувала виборча кампанія по місцевих виборах, які повинні пройти вже 25 жовтня.
Це перші місцеві вибори в Україні, які відбуватимуться за пропорційною системою з відкритими партійними списками. Суть виборчої системи полягає в тому, що для виборів депутатів обласних, районних, міських, районних у містах рад створюється єдиний багатомандатний округ, який ділиться на одномандатні за кількістю депутатів, що входять у відповідну раду. У кожному одномандатному окрузі висувається по

одному кандидату від місцевої партійної організації, і в бюлетені одним рядком вказується і цей депутат, і партія, що його висунула, пише Інтерфакс-Україна.
Але при підведенні підсумків виборів підраховуються тільки голоси, віддані у багатомандатному окрузі за кожну партійну організацію, і у розподілі депутатських мандатів беруть участь партії, які набрали не менше 5% голосів виборців, які взяли участь у голосуванні.
Вибори депутатів сільських, селищних рад проводяться за мажоритарною системою відносної більшості в одномандатних виборчих округах, на які поділяється територія відповідно села або селища.
Вибори міських голів у містах з чисельністю населення понад 90 тисяч осіб будуть проводитися у два тури, якщо в першому турі за жодного з кандидатів не проголосує більше 50% виборців.

Також 25 жовтня вперше будуть проводитися перші вибори до 74-х об'єднаних територіальних громад. Згідно із законом, у територіальних громадах крім сільських, селищних, міських голів (в залежності від виду громади) обираються старости населених пунктів, які увійшли в громаду.

Немає коментарів:

Дописати коментар