2017/11/03

Повноваження = Відповідальність. Децентралізація

Виноградівська центральна районна бібліотека в партнерстві з БФ «Центр громадських ініціатив» 5 жовтня розпочала цикл  просвітницько-інформаційних заходів «Децентралізація. Поінформованість. Бібліотека».


Заходи відбуваються  в рамках проекту  „Розробка курсу на зміцнення місцевого самоврядування в Україні” (ПУЛЬС), що виконується Асоціацією міст України у партнерстві з Радою міжнародних наукових досліджень та обмінів (IREX) за фінансової підтримки Агентства США з міжнародного розвитку (USAID).
Початковим етапом у роботі інформування населення про хід реформи децентралізації, стала інформаційна сесія для працівників бібліотек району. Що, в свою чергу, дозволить у бібліотеках сіл створити інформаційні пункти.
Наступна зустріч з темою «Юридичні аспекти децентралізації влади»зібрала депутатів Виноградівської міськради, активістів, громадських діячів… Норми законів про децентралізацію пояснював юрист Мілан Чейпеш.
2 листопада  бібліотекарі ознайомлювали з  історіями успіху об’єднаних територіальних громад. У режимі скап-конференції відвідувачі мали можливість поспілкуватись з  головою Перечинської ОТГ Погоріляк Іваном Михайловичем.
Чиновник надав практичний досвід створення ОТГ; поділився досягнутими результатами в умовах децентралізації; відповів на ряд питань відвідувачів, серед переліку яких були містяни, жителі навколишніх сіл, депутати міськради, працівники сільських рад, громадські активісти.
Серед найактуальніших питань стали:
Чи змінилася кількість чиновників після об’єднання; чи існує кадровий голод та який рівень чиновницьких зарплат?
Чи  в новоствореній  ОТГ збереглися,  і  в якій якості,  книгозбірні бібліотечних систем колишнього району? Аналогічно – інші державні заклади?
Яка доля ПТУ, училищ, ліцеїв, в плані фінансового утримання?
Яка економічна вигода для сіл та міста Перечин, що входять в ОТГ?
Які дії з боку державних мужів для підняття коефіцієнту довіри до влади у населення?
Для усіх  вище наведених питань та багатьох інших голова Перечинської ОТГ Погоріляк Іван Михайлович знайшов чітку, обґрунтовану відповідь. Чиновник зазначив, що на даному етапі прямих міжбюджетних відносин з державою ОТГ поки немає, але це процедурне питання;  йде напрацювання стратегічного плану розвитку ОТГ, згідно якого та завдяки цільовим державним субвенціям, зекономленим коштам (принаймні від утримання державного апарату), залучення міжнародних інвестицій від проектної діяльності на території ОТГ вдасться відбудувати те тільки дороги, садочки, школи… а й створити нові робочі місця побудувавши різногалузеві підприємства.
«Для мене важливо бути відкритим перед людьми. Відкритість – це і є запорука довіри населення до діяльності влади, – зауважив чиновник, – на разі, ми маємо офіційний сайт Перечинської ОТГ де опубліковані всі рішення ради ОТГ, включаючи повний відеозапис будь якої сесії; ми маємо сторінку у соцмережі  Facebook, де кожен учасник може розмісти проблемні питання вказуючи на них безпосередньо; окрім того ми зустрічаємось з людьми та інформуємо про нашу діяльність і  реформу загалом, а також випускаємо інформаційний довідник…
В будь-якому випадку – децентралізація це той поштовх що дає селам та містам можливість змінити своє економічне становище, свій благоустрій не за рахунок подачок від держави, а завдяки власному господарюванню беручи на себе як повноваження так і відповідальність.»
Окрім розмови з головою Перечинської ОТГ учасники заходу відповіли для себе на ряд інших питань таких як:
Чи може в Україні середня зарплатня бути $2 000?
Чи боротьба з корупцією вирішить проблему бідності?
Що є дефіцитом для української економіки?
Що таке децентралізація?
Чому потрібна децентралізація і що від неї очікувати?

У підсумку – цікавий інформаційний атракціон, повільно перейшов у вільне спілкування та дискусію за чашкою кави…
Наступна зустріч  з циклу  просвітницько-інформаційних заходів «Децентралізація. Поінформованість. Бібліотека» відбудеться 16 листопада – ми «виносимо» децентралізацію на вулицю і тому на центральній площі міста відбудеться вулична акція «Моя громада – мій добробут. Долучайтеся

Немає коментарів:

Дописати коментар