2017/07/24

Медична реформа. Що ми маємо знати про "первинку"

Шість ТОП запитань про реформу первинної                                                    допомоги.

Де і як знайти свого сімейного лікаря (педіатра, терапевта)?
Допоки в Україні немає електронної бази лікарів з відгуками пацієнтів,  пошук доведеться робити старим перевіреним методом – шляхом опитування  друзів та знайомих. Варто поспілкуватись з сусідами, які відвідують лікарів на інших дільницях.  Адже територіальна доступність до медичної допомоги має велике значення. Ще один шлях -  скористатись відгуками про лікарів в інтернеті та соціальних мережах.
Чи буде лікар ходити на виклики?

Рішення  про доцільність відвідування пацієнта дома ухвалюватиме лікар. Особливо це обумовлюватиметься, якщо пацієнт вирішив обслуговуватись у лікаря, який практикує в іншому районі міста. Тут на перше місце виходить індивідуальне спілкування лікар-пацієнт, коли вони спільно погоджують алгоритм дій. Варто відзначити, що в європейських країнах виклики додому – це виключення з правил і стосуються вони складних станів або ситуацій, коли хворий самостійно не може дістатись до лікаря.
До кого звертатись, якщо лікар захворів або у відпустці?
Вирішення цього питання - відповідальність лікарської практики, де обслуговується пацієнт.  Як  правило лікарі домовляються між собою хто кого підміняє під час згаданих випадків. Тому пацієнт завжди буде поінформований до кого йому звернутись на випадок відсутності свого лікаря.
Чи можна буде піти на консультацію до вузького спеціаліста без направлення сімейного лікаря?
Така можливість у пацієнта буде, але в цьому випадку держава не відшкодовуватиме вартість консультації. Після впровадження реформи на всіх рівнях, безкоштовними будуть консультації лише за направленням. До моменту впровадження реформи на всіх рівнях у 2020 р.  звернення громадян відбуватимуться так, як є сьогодні. 
Чи доведеться окремо платити за аналізи?
Базові аналізи, які можуть взяти прямо в амбулаторії чи поліклініці, будуть входити в оплату сімейному лікарю, якого почнуть фінансувати по новій моделі в 2018 році. Відшкодування за більш складні аналізи держава буде перераховувати на лабораторію чи лікарню після  переходу вторинного та третинного рівня на нову модель фінансування.
Як держава контролюватиме скільки пацієнтів відвідали лікаря?

Через електронний реєстр, систему E-Health. Звичайно, певні зловживання можливі, але вони за визначенням не можуть бути масовими. Кожен пацієнт матиме власний ID, тобто власний електронний номер, прив’язаний до його електронної картки. І коли пацієнт приходить до лікаря, і на картці, і на сервері системи E-Health будуть відзначені попередній діагноз, скарги пацієнта, а також призначення лікаря. Якщо лікар записуватиме фіктивні прийоми, це буде легко відстежити.

Немає коментарів:

Дописати коментар